facebook-icon

כלב חדש בבית –  כללי יסוד לגידול כלב

בשיתוף נועה שפלר

צוות האתר מברך אתכם מקרב לב על בחירתכם לגדל כלב ולצרף חבר חדש למשפחה. אנחנו בטוחים שתהיינה לכם חוויות נפלאות איתו וכיוון שאנחנו מאמינים כי שלב ההכנה והלמידה המוקדמת משנים את חווית החיים יחד, אספנו עבורכם כמה כללי יסוד שיעניקו לכם תמיכה חשובה בתהליך הקליטה וההסתגלות של כלבכם החדש אליכם, ושלכם אליו.

 

מה חשוב לדעת כשמתחילים?

הצרכים הבסיסיים של כלבנו הם באחריותנו. הוא תלוי בנו ואין לו יכולת לשלוט על השגת צרכיו בעצמו, לכן אנו צריכים ללמוד ולהכיר את הצרכים הללו והמענה עליהם מראש.

אם אנו מחסירים מהם, אנו עלולים ללא כוונה רעה לגרום נזק: בעיות התנהגות שנובעות מחרדה, בידוד, מחסור בגירויים ומחסור בחשיפה הן מחזה נפוץ ואנו רוצים להקדים רפואה למכה.

חשוב לדעת שמעבר לתנאים הבסיסיים כמו אוכל, רפואה ותנאי גידול הכלב זקוק שתבינו גם עולמו המנטאלי. הם עושים מאמץ עצום להבין את שפתינו ומן הראוי שנקדיש אנרגיה להבין את שפתם ועולמם

תנאי גידול- איפה הכלב צריך לישון?

ההמלצה שלנו היא לגדל את הכלב בתוך הבית, יחד עם בני המשפחה האחרים.

כלב הוא חיה חברתית מאד, הוא זקוק למגע אנושי ולשהות בקרב בני משפחתו. שהות עם בעלי חיים אחרים כמו חתול, תוכי או אפילו עוד כלב אינה תחליף למגע האנושי.

עובדה זו נובעת מכך שהכלבים התפתחו למה שהם היום יחד איתנו, ובבתי בני האדם.

כל כלב זקוק לפינה פרטית – זה יכול להיות מזרון, כרית או מצע אחר, שיהיה המקום האישי שלו בבית. לשם ילך כשיזדקק למנוחה, לשקט ולהפרדה משאר בני הבית. מהמקום הזה אסור לעולם לפנות אותו שלא מרצונו – גם חיה זקוקה ל”מאורה” הפרטית שלה.

לכן, לפני שהכלב מגיע הביתה עליכם להחליט היכן תהיה הפינה שלו, להניח שם מצע מתאים ושמיכה. המצע יכול להיות “מיטה” ייעודית מחנות חיות והוא יכול להיות כרית או שמיכה שהחלטתם להקדיש לעניין. העיקר שיהיה נעים ונוח.

כלב יכול בהחלט לגדול בדירה, גם אם הוא גדל גוף, וזאת במידה ודואגים להוציא אותו לטיולים ודואגים למגוון גרויים נוספים כמו משחקים, אילוף, מפגש עם אורחים ועוד.

בעזרת חינוך מתאים הגור שנושך את הילדים, קופץ עליהם או עושה פיפי בבית – יהפוך לכלב בית מצויין וידידותי.

כלומר, זה שכרגע הכלב עדיין אינו מבין את חוקי הבית לא אומר שהוא אשם ולכן צריך לחיות בחוץ, אלא שהוא צריך חינוך, ואנחנו אלו שצריכים ללמוד איך לחנך אותו.

אם בכל זאת, למרות המלצתנו, החלטתם לגדל את כלבכם מחוץ לבית, עליכם להקפיד על ההנחיות הבאות:

  1.  יש לגדר את שטח המחיה שלו, עדיף בגדר אטומה על מנת למנוע הצפה מהגרויים שבחוץ.
  2.  לדאוג לו לפינת מנוחה מוגנת אליה לא יכולים להגיע אורחים כמו ילדים, בעלי חיים אחרים או פגעי מזג אויר.  עליכם לספק לו מרחב חיצוני מוגן משמש ומגשם.
  3. זיכרו! החיים בחוץ אינם במקום טיולים, הם אינם מספקים את הוצאת האנרגיה הכרוכה בטיול, עשיית הצרכים מחוץ לאזור המחיה שלו ואת הגרויים המנטליים שטיול מספק.
  4. כלבכם זקוק למגע. אם הוא חי מחוץ לבית צאו אליו: שבו איתו, דברו איתו, לטפו אותו ושחקו איתו.

כלב שלא מקבל את כל אלה עלול להפוך אגרסיבי, נבחן ובעיקר אומלל.

טיולים

כלבנו הוא יצור תבוני.

הוא זקוק לגרויים ולהוצאת אנרגיה.

שאלו את עצמכם לפני שאתם בוחרים לכם כלב – האם אתם משפחה ספורטיבית? האם הכלב יוכל להתלוות לפעילות שלכם – נניח רכיבה על אופניים או הליכות?

כמה שעות ביום אתם לא בבית , האם יש מישהו אחר שיוכל על בסיס קבוע להוציא את הכלב לטיול?

חשוב להוציא את הכלב לטיול לפחות 3 פעמים ביום כשאחת מהפעמים ארוכה מהאחרות ועומדת על כ-45 דקות.

דעו שיש כלבים הזקוקים ליותר הוצאת אנרגיה מאחרים, לכן לפני שאתם בוחרים לכם כלב, חשוב לברר גם את הסוגיה הזו ולחשוב מה מתאים לכם באופן שתוכלו להתמיד בטיפול ולהנות ממנו לאורך שנים.

מדוע הטיול כה חשוב?

במהלך טיול אנו משיגים כמה מטרות-

ראשית ובסיסית עשיית צרכים.

כלבים אשר עושים את צרכיהם בסביבת מקום האכילה והשינה שלהם עושים זאת רק באין ברירה.

עשייה זו עלולה לגרום להם נזק שיתבטא בהתנהגותם משום שהיא בניגוד להתנהלות הטבעית שלהם.

הוצאת אנרגיה פיזית. לכל כלב יש מכסת אנרגיה מסויימת שהוא צריך להוציא בכל יום, אם היא לא תיפרק בדרכים מועילות היא תיפרק בפעילויות “יצירתיות” של הכלב, כגון נביחות, או השתוללות וכו’.

מבחינתנו כלב עייף הוא כלב טוב.

חשיפה לסביבה שמאפשרת גרוי מנטלי והתנהגותי. מפגש עם ריחות המרחב מחוץ לבית, כלבים אחרים, בעלי חיים אחרים ובני אדם מעודדים את הכלב לפעילות מוחית, להכרות ולהסרת פחדים וחרדות.

ריכשו לכם קולר או רתמה לפי גודלו של הכלב. אם מדובר בגור, קחו בחשבון שיהיה צורך להחליף את הקולר או הרתמה לפי קצב גדילת הכלב.

בנוסף דאגו שתהיה לכם חגורה פשוטה לטיולים.

קשר עם הכלב – אילוף

הכלב חייב לדעת גבולות ולהכיר חוקים. לא בגלל התפיסה המיושנת שאנחנו “האלפא” אלא בדיוק כפי שתבצעו תיאום ציפיות עם כל יצור חי אחר שיכנס אליכם הביתה – מהם חוקי הבית.

לכלב אין דרך לדעת לבד מה מותר ומה לא ומה אנחנו בעצם מבקשים ממנו – תפקידנו ללמד אותו.

בניית שפה עם כלבנו נעשית בין השאר באמצעות אילוף, לחילופין נדייק יותר אם נאמר שאילוף הוא האמצעי שדרכו אנחנו מתקשרים עם כלבינו ומתאמים איתו ציפיות. חשוב לזכור שהדרך שבה הכלב שלנו רואה את העולם לא דומה לזאת שלנו ולכן יש חשיבות גבוהה להבנה שלנו את המוח הכלבי.

על נושא האילוף נרחיב במאמר המיוחד לנושא החשוב הזה. חשוב לצוות האתר לציין שאנחנו מעודדים שימוש במרקר טריינינג – גישה המאחדת מספר שיטות אילוף, הנמנעת משימוש בכלים ושיטות שמכאיבות או מפחידות את הכלב, והדוגלת בשימוש בשיטות מתגמלות ובסימון (משם המרקר) לכלב מה ההתנהגות הרצוייה.

מזון

כלבים שונים זקוקים למזונות שונים.

הבדלים אלה נובעים ממגוון סיבות, ביניהן מבנה פיזי שונה, אופי שונה (פעיל יותר ופחות),

שלב התפתחות שונה (גור, בוגר, מינקת וכו’), נטיות מולדות או כאלה שהתפתחו במהלך חייו כגון אלרגיות או רגישות ספציפית.

לפני שמביאים כלב יש לייחד פינה שנוחה לכם בה יעמדו קערת המים שלו וכלי האוכל.

הכלב זקוק למים נקיים שיעמדו לרשותו במשך כל היממה.

יש לציין כי צוות האתר מסתייג בכל תוקף מהמלצה של מאלפים או וטרינרים מסוימים אשר דוגלים במניעת מים מכלב בזמן חינוכו לצרכים. מדובר בהמלצה מסוכנת ומיותרת. עוד על כך ניתן לקרוא במאמר ‘אילוף לצרכים’.

כעיקרון, הבסיס להאכלה צריך להיות מזון יבש. מזונות אלו מורכבים מכל אבות המזון להם הכלב נזקק לטובת התפתחות תקינה ושמירה על איזון בריאותי.

יתרון נוסף וחשוב למזון היבש הוא תמיכה בבריאות החניכיים ומיעוט הצטברות אבן שן.

ניתן בהחלט להוסיף לו ירקות, פירות וחטיפים המותרים לכלבים.

ניתן למצוא באתר רשימת מזונות האסורים על כלבים ועלולים לפגוע בהם עד כדי מוות.

בנוסף יש מאמר על בחירת מזון לכלב.

ראוי להיוועץ בווטרינר או במאלף שלכם ביחס לתפריט המועדף לכלבכם.

טיפול רפואי

לפני הבאת כלב חדש בידקו מי הוטרינרים באזורכם ובחרו לכם מרפאה שם תוכלו לבקר ביקור הכרות ולאחר מכן – לפי הצורך.

כלב חייב על פי חוק לקבל חיסון נגד כלבת. ללא חיסון זה, לא תהיה לכם האפשרות לקבל רשיון להחזקת כלב מטעם הרשות המקומית בה אתם מתגוררים. החזקת כלב ללא רשיון מהרשות המקומית הינו בלתי חוקי וחושף אתכם לקנסות ואת כלבכם לאפשרות החרמה מטעם הרשויות.

בנוסף, על הכלב לקבל טיפולים נוספים אותם יקבל במרפאה.

שבב אלקטרוני

זהו אמצעי שעוזר בזיהוי חיות מחמד ומציאת בעליהם. החל משנת 2004 חובה ע”פ חוק לסמן כל כלב בשבב אלקטרוני.

יש חובה לשבב כלב מעל גיל 3 חודשים, כאשר הוא מקבל את חיסון הכלבת הראשון שלו (ניתן לשבב אותו גם לפני כן).

השבב הינו מוצר אלקטרומגנטי שגודלו כגודל גרגר אורז ואשר נושא קוד אלקטרוני שמורכב מספרות ו/או אותיות. את השבב מחדירים מתחת לעור חיית המחמד בעזרת מזרק מיוחד.

הפעולה לא אמורה להזיק או להכאיב, אף כי יש כלבים שחווים אי נוחות מסויימת בעת ההחדרה.

לאחר שהשבב הוחדר לגופו של הכלב ניתן לקרוא את פרטי השבב ע”י קורא שבבים, שהינו מכשיר אלקטרוני מיוחד שבעזרתו סורקים (סריקה חיצונית) את חיית המחמד. קורא השבבים מראה את הקוד האלקטרוני של השבב. קורא שבבים כזה אמור להמצא אצל כל וטרינר, והבדיקה הזו אינה כואבת ואינה עולה כסף.

לאחר פעולת השיבוב, הוטרינר המבצע מעביר את פרטי השבב, חיית המחמד והבעלים לוטרינר הרשותי, אשר מעביר את הפרטים למרכז השבבים הארצי של משרד החקלאות. הפרוצדורה הזו מסורבלת ועלולה לקחת זמן, על כן אנו ממליצים להחזיק את פרטי השבב של כלבכם במקום נגיש, ואם מתעורר צורך בכך, לבדוק באתר מרכז השבבים באופן עצמאי האם הכל רשום שם.

אם מצאתם כלב, ואתם רוצים לברר מי בעליו, ניתן לסרוק את הכלב בכל מרפאה וטרינרית. במידה והשבב נמצא ע”י הסורק, ניתן לבדוק במרכז השבבים הארצי, מיהם בעלי הכלב. (שימו לב, בשלב זה, אתר האינטרנט של מרכז השבבים הארצי פועל רק בדפדפן אקספלורר).

חשוב לנו להדגיש –  פעולת עיקור וסרוס היא פעולה רפואית ומוסרית.

התיעצו עם הוטרינר המטפל מתי נכון לסרס /לעקר את כלבכם.

בפאנל מקצועי המופיע באתר מוסברים הטעמים לפעולה זו.

בשיתוף נועה שפלר
מאלפת ומטפלת התנהגותית,
בית ספר לאילוף בשיטת המרקר טריינינג.

Print Friendly

Print Friendly